| Tytuł: | ospa poraz drugi |
| Autor: | mateo 14.5.2010, 12:47 |
| Witam wszystkich serdecznie. Problem banalny jakich setki, ale jestem chyba przewrazliwiony (jak kazdy facet). Moja szescioletnia corka wlasnie skonczyla chorowac na xxx byl bardzo lagodny. Kilka krostek,zero goraczki. Juz nie ma sladu. Natomiast w siebie wczoraj zauwazylem na twarzy, a juz rano tragedia. Caly zsypany. Mam 33 lata i nie izolowalem sie od dziecka poniewaz moja mama twierdzi ze na pewno mialem juz ospe jako dziecko. Bylem u lekarza. Przpisal mi zyrtec, masc cynkowa, wapno i jakis groprinosin. Naczytalem sie na forach o powiklaniach, ktore moga prowadzic do smierci i przyznam, ze sie troche przejalem. Zona sie ze mnie smieje, nie chce wspolczuc, wiec moze ktos napisze cos optymistycznego. | |
| Autor: | kalina 14.5.2010, 13:01 |
| z tego co wiem powtórny wirus u dorosłych wywołuje półpaśca a nie ospe......... Ale to małe pocieszenie.. Pozdrawiam:) | |
| Autor: | gusiek 14.5.2010, 13:14 |
| No niestety dorośli dużo gorzej przechodzą ospe niż dzieciaki. Dziwnie bo ja również nie słyszałam by dwa razy mieć ospe... może nie miałeś ospy a odre a mama pomyliła? powinieneś mieć zapis w książece zdrowia mama pewnie gdzieś ją ma. Ospa powtórna występuje najczęściej jako półpasiec... Nie wiem jak cię pocieszyć trzeba to po prostu przejść tak dla pocieszenia napisze tylko, że moi rodzce w poznym wieku przechodzili ospe a w zeszłe wakacje miała ciocia, która ma swoje lata i nikomu nic się nie stało. Wytrwałości i nie drap się:) | |
Tężec jest ciężkim zatruciem układu nerwowego, dawniej bardzo częstym, obecnie znacznie rzadszym dzięki szczepieniom ochronnym, obowiązkowym w prawie wszystkich krajach świata.
Więcej
Potoczne określenie wirusowego zapalenia wątroby typu B (WZW B), jest to choroba zakaźna wywoływana przez wirus HBV, który wnika do organizmu poprzez kontakt z krwią, płynami ustrojowymi lub wydzieliną śluzową nosiciela.