| Tytuł: | ospa podczas ciąży |
| Autor: | madzialena 14.5.2010, 12:24 |
| wtitam mam pytanko. Moja siostra ma ospe w sumie juz 3 tydzien zostalo jej pare strupkow,ja przechodzilam ospe w dzieciństwie,jednak lekarz powiedział ,żebym sie wstrzymala w staraniach o dziecko, bo moge 2 raz zlapalac albo półpaśca poradzcie mi czy to prawda? czy po 3 tygodniach skoro nie zachorowalam jestem juz bezpieczna? | |
| Autor: | rowerzystka 14.5.2010, 12:43 |
| Hej, Ty już miałaś ospę a więc masz przeciwciała. Twoja siostra po 3 tygodniach już nie zakaża. A więc do dzieła | |
| Autor: | ala 14.5.2010, 12:49 |
| no nie do końca możesz bo lekarz miał rację kiedy pierwszy raz stykamy się z wirusem chorujemy na ospę natomiast jeśli drugi raz zetkniemy się z osoba chorującą na ospe a sami juz ją przechorowaliśmy to możemy zachorować wtedy na półpasiec!!! jednak radze posłuchać się lekarza i dmuchać na zimne | |
| Autor: | Agnes 26.7.2010, 14:32 |
| ja wiem że osoby które chorowały na ospę mają w swoiste przeciwciała, natomiast półpasiec to dorosła odmiana ospy. Generalnie ospę czy półpaśca w ciąży również się leczy lekami przeciwwirusowymi, czyli nawet gdy kobieta zachowuje lekarze wiedzą co robić. pozdrawiam | |
| Autor: | Asia 30.12.2010, 21:21 |
| Agnes ma racje a i tak czy to teraz od siostry czy później od kogoś innego , jak będziesz się miała zarazić to się zarazisz. | |
Tężec jest ciężkim zatruciem układu nerwowego, dawniej bardzo częstym, obecnie znacznie rzadszym dzięki szczepieniom ochronnym, obowiązkowym w prawie wszystkich krajach świata.
Więcej
Potoczne określenie wirusowego zapalenia wątroby typu B (WZW B), jest to choroba zakaźna wywoływana przez wirus HBV, który wnika do organizmu poprzez kontakt z krwią, płynami ustrojowymi lub wydzieliną śluzową nosiciela.