| Tytuł: | ospa |
| Autor: | janosik 10.5.2010, 15:14 |
| Witam Jest taka sprawa. Mojej siostrze 3-tygodnie temu pojawiła sie ospa , choroba już jej mineła , a ja na ospę nie chorowałem nigdy , mam 18 lat i już 3-tygodnie mineły od kąd mogłem się od niej zarazić ale nic mi nie jest , czy jest możliwe że jeszcze będe chory czy już raczej nie ?? I jeszcze ostatnio się czułem kiepsko , trochę mnie mięśnie bolały , katar miałem i jakieś krosty mi się pojawiły na brzuchy ( pomijam trądzik i "pryszcze" które też posiadam Razz ) , ale nie wskazują mi one na ospę poniewaz są one chyba za małe. Czy to znaczy że właśnie moge chorować na ospę ?? Prosze o odpowiedz | |
| Autor: | yasmin 14.5.2010, 11:02 |
| Raczej nie ponieważ krostki ospowe są z płynem i raczej te pierwsze są duże i przede wszystkim z biegiem czasu jest ich coraz więcej. Występuje gorączka i uczucie zimna. Ja przechodziłam ospę w wieku 29 lat wiec wiem jak sie czlowiek czuje i jak wygląda. Podobno przeszłam ją bardzo lagodnie bo tak naprawdę ospa u doroslych przebiega dosyć poważnie. Jeśli nie pojawią sie dalsze krostki to raczej nie masz ospy. | |
| Autor: | janosik 14.5.2010, 11:26 |
| No to w takim razie ospa to chyba nie jest , ale dzisiaj z rana pojawiła mi się większa krosta z tyłu głowy we włosach , mam mi mówiła żebym jej nie drapał ani nic nie robił , ale jeśli by to była ospa to chyba przez cały dzień pojawił by sie już ten płyn z tej krosty. | |
| Autor: | yasmin 14.5.2010, 11:38 |
| Krostka jak się pojawia jest już z płynem może się tylko powiększyć. Jeśli nie masz więcej krostek to nie jest to xxx i słuchaj się mamy nie rozdrapuj ich. | |
| Autor: | kaśka 4.2.2011, 14:06 |
| W czasie ospy może strasznie boleć głowa ma sie w tedy światłowstręt i radze unikać światła słońca itp. | |
| Autor: | dorota 19.2.2011, 21:31 |
| pisze tak bo boli mnie glowa od czterech dni po pujsciu do lekarza dowiedzialam sie ze mam ospe | |

Tężec jest ciężkim zatruciem układu nerwowego, dawniej bardzo częstym, obecnie znacznie rzadszym dzięki szczepieniom ochronnym, obowiązkowym w prawie wszystkich krajach świata.
Więcej
Potoczne określenie wirusowego zapalenia wątroby typu B (WZW B), jest to choroba zakaźna wywoływana przez wirus HBV, który wnika do organizmu poprzez kontakt z krwią, płynami ustrojowymi lub wydzieliną śluzową nosiciela.